Öne Çıkanlar Doğu Ekin Jamal Aliyev ve Ece Dağıstandan Sultan teklisi Buckingham Sarayından Rasmus Ankersen Henrik Kraft Henrik Kraft Göztepenin yeni ortakları Yarışması Gökçe İngiltere Türk Toplumu Pantene Altın Kelebek SEVİM ELBUZ YILIN  EN İYİ KOREOGRAF ÖDÜLÜ TÜRK DİASPORASI Oya Başar ve Begüm Birgören YTB Türkiye Allegro Yeşilçamın Engin Nurşani kimdir londra Abay Kunanbayoğlu

Nijeryalı öğrenciler İÜYÖS'e katılmak için Türk büyükelçiliğine akın etti

- Türkiye'de üniversite eğitimi almak isteyen Nijeryalı öğrenciler, İÜYÖS sınavına girebilmek için saatlerce seyahat etti - Öğrenci Bello: - "Bu sınava girmek için Lagos'tan geldim. Karayoluyla yaklaşık 12 saat sürüyor" - "Her şeyden önce Türkçe öğrenmek istiyorum çünkü arkadaşlarım Türkçe konuşurken çok mutlu oluyorum" - Öğrenci Ezekiel: - "Hem Türkiye'nin hem de Türkiye'deki eğitimin çok iyi olduğunu öğrendim" - Öğrenci Usman: - "Mikrobiyoloji okuyup ülkeme hizmet etmek istiyorum"

- Bu haber 116 kez okundu.

Nijeryalı öğrenciler İÜYÖS'e katılmak için Türk büyükelçiliğine akın etti

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL/GÖKHAN KAVAK - Nijeryaöğrenciler, İstanbul Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'na (İÜYÖS) girebilmek için başkent Abuja'daki Türk Büyükelçiliğine akın etti.

Kimi mühendislik kimi tıp kimi de mikrobiyoloji alanında eğitim almak isteyen yüzlerce öğrencinin büyük bir kısmı, sınavın yapıldığı Türkiye'nin Abuja Büyükelçiliğine ulaşabilmek için saatlerce seyahat etmek zorunda kaldı.

Nijeryalı öğrencilerden Kadir Bello, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınava girmek için yaklaşık 12 saatini yollarda geçirdiğini belirtti.

Bello, "Sınava girmek için Lagos'tan geldim. Karayoluyla yaklaşık 12 saat sürüyor." dedi.

Sınavı internetten öğrendiğini dile getiren Bello, "Türkiye'de nasıl okuyabilirim diye araştırırken bu sınavın yapılacağını öğrendim. Türkiye'de okuyan arkadaşlarım var ve bana her zaman bilgi veriyorlar. Hep Türkiye'de okumanın hayalini kurdum." diye konuştu.

Çevre mühendisliği alanında eğitim almak istediğini belirten Bello, "Türkiye'de kaliteli bir eğitim alacağımdan hiçbir şüphem yok ama her şeyden önce Türkçe öğrenmek istiyorum çünkü arkadaşlarım Türkçe konuşurken çok mutlu oluyorum." dedi.

- "Türkler Afrikalıları çok seviyor"

Türkiye'de yabancılara karşı hoşgörü olduğunun altını çizen Bello, "Arkadaşlarımın anlattıklarına göre, Türkiye diğer ülkelerden çok farklı. Diğer ülkelerin çoğu, yabancıları özellikle Afrikalıları sevmezken Türkler Afrikalıları çok seviyor ve onlara yardım ediyor." ifadesini kullandı.

Edegbai Ezekiel de sınava girebilmek için Edo eyaletinden 10 saatte Abuja'ya geldiğini kaydederek, "Arkadaşlarımdan hem Türkiye'nin hem de Türkiye'deki eğitimin çok iyi olduğunu öğrendim." diye konuştu.

Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümünde okuduktan sonra ülkesine dönüp halkına hizmet etmek istediğini ifade eden Edegbai, "Türkiye'de çalışma ortamını görmek istiyorum. Ayrıca Türkiye'nin farklı kültürel yapısını tanımak ve yemeklerini tatmak istiyorum." dedi.

Ugboka Chinecherem Gift, Enugu eyaletinden 8 saatlik yolculuğun ardından sınava katıldığını anlattı.

Türkiye'de diş hekimliği alanında eğitim almak istediğini dile getiren Gift, "Nijerya'da çok diş hekimi yok. Ülkeme bu açıdan katkım olsun istiyorum. Türkiye'de iyi bir eğitim almak istiyorum. Mezun olduktan sonra orada bir süre çalışıp ülkeme dönmek istiyorum." dedi.

Sınava başkent Abuja'dan katılan ve mikrobiyoloji alanında eğitim almak isteyen Fatima Haruna Usman da "Nijerya'da kaliteli eğitim materyalleri yok. Bu nedenle yurt dışına çıkmak istiyorum. Bursu kazanıp Türkiye'ye gidersem beklentilerim çok yüksek. Mikrobiyoloji okuduğumda dönüp ülkeme hizmet etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

- Nijerya'daki problemler eğitimi olumsuz etkiliyor

Nijerya, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip olmasına rağmen terör, çatışmalar ve yolsuzluklar nedeniyle eğitim başta olmak üzere birçok alanda farklı sorunlarla karşı karşıya.

İstatistiklere göre, ilköğretim ve lise seviyesinde yaklaşık 9 milyon çocuk, farklı nedenlerden okula gidemiyor. Üniversitelerde ise sıklıkla yaşanan grevler eğitimi durma noktasına getiriyor.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.