Öne Çıkanlar HANAU KATLİAMINI Aşk Adası TÜİK Ayhan Işık Burak Yılmaz Ezo Sarıcı Apollo Filarmoni Orkestrası Aras Aydın AĞIR ROMANTİK Azra Akın Anadolu Nefesli Beşlisi Cansu Kovancı Aslıhan turan dogan Koray Avci londra konseri sanatci Reyhan Cansu Cem Yılmaz Londra gosterisi Sinek Lokanta Eatique Cafe Mabel Matize ait Lan şarkısı

Atatürk Tarafından Sesi Takdir Edildi, İsmet İnönü'nün Karşısında Opera Seslendirdi

109. yaş gününde Google tarafından unutulmayarak Doodle'ı hazırlanan Semiha Berksoy, Türkiye'nin ilk Türk kadın opera sanatçısıdır. İşte, Mustafa Kemal Atatürk tarafından takdir edilen ve İsmet İnönü gibi birçok önemli devlet adamı karşısında opera seslendiren Semiha Berksoy ve yaşam öyküsü...

- Bu haber 450 kez okundu.

Atatürk Tarafından Sesi Takdir Edildi, İsmet İnönü'nün Karşısında Opera Seslendirdi

109. yaş gününde Google tarafından unutulmayarak Doodle'ı hazırlanan Semiha Berksoy, Türkiye'nin ilk Türk kadın opera sanatçısıdır. İşte, Mustafa Kemal Atatürk tarafından takdir edilen ve İsmet İnönü gibi birçok önemli devlet adamı karşısında opera seslendiren Semiha Berksoy ve yaşam öyküsü...

Devlet bursu ile okudu

İlk Türk kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy, 1910 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim alan Berksoy, daha sonra devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nde eğitim aldı ve birinci olarak bitirdi.

Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı 

Opera kariyerine 1934'te başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekiz'de sahneye çıktı. 1939'da Richard Strauss'un Ariadne Auf Naxos isimli operasındaki Ariadne rolü ile Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı oldu.

Atatürk tarafından takdir edildi

19 Haziran 1934 tarihinde, Atatürk tarafından sesi takdir edilerek, ilk Türk Opera Temsili olan "Özsoy'da" Ayşim başrolünü temsil etti.

İnönü'nün önünde opera seslendirdi

1940 yılında, Ankara Devlet Konservatuvarı Konser Salonunda Cumhurbaşkanı İnönü'nün karşısında, Isolde'nin Aşk Ölümünü seslendirdi.

İşte, Berksoy'un kendi ağzından hayat öyküsü:

Daha ilkokul yıllarında hikâyeler yazar, yazdıklarımı resimlerdim. Şiirler okur, kendi kendime şarkılar söylerdim. Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi'nde resim eğitimi alarak resim yapmaya da başladım. Tiyatro eğitimi aldığım Darülbedayi Tiyatro Okulu'ndan sonra sesimi konservatuardaki, yani o zamanki adıyla Dar'ül Elhan'daki ilk şan hocası sopranı Nimet Vahit Hanıma dinlettim. Nimet Vahit Hanım'ın şan sınıfında benim ruhumu sürükleyen, bende alev haline gelen o sanat aşkıyla derslere başladım.

''Aşık olmak insanı sevindirir''

Benim ruhum çok canlı. Sanat aşkı var bende. Sürekli birşeyler yaratıyorum. Babamın konservatuvarı bırakmam için yazdığı mektubuna cevaben 18 yaşında yazdığım mektupta, 'benim ruhumu sürükleyen, bende alev haline geçen birşey var; o da sanat aşkıdır, bunu bilesiniz, ölsem de mezarımda selvi ağaçları söyler.' diyerek sanattan asla vazgeçmeyeceğimi vurguluyorum. Hakikaten de bu yaşa geldim, hala vazgeçmiyorum. Sanatın yaşı yok, 90'da da, 9 yaşında da olur. Bu ruhi bir mesele. Ve bu aşk, merak beni genç ve enerjik tutuyor. Çünkü beni sevindiriyor. Aşık olmak da insanı sevindirir..

94 yaşında hayatını kaybetti

Semiha Berksoy, 15 Ağustos 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.

Semiha Berksoy için Doodle hazırlandı

Küresel arama motoru Google, unutulmaz operacı Semiha Berksoy'un 109. yaş günü için bir Doodle hazırladı. Çeşitli aramalar için Google ana sayfasını açan bireyler, Semiha Berksoy Doodle çalışması ile karşılaşıyorlar. Bu bağlamda da, 'Semiha Berksoy kimdir?' sorusunun cevabı yoğun bir şekilde araştırılıyor.

Kaynak: Haberler.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.