Öne Çıkanlar Malatya GençFest Disney Londrada Anadolu Simge Gülşen Kadına şiddet İsyan Bayrağı Hadisenin ablası Sezin Angelova koronavirüs fidan bağışı Zeynep Bastık Londra Konseri Zeynep Bastık Hakan Muhafız Dizisi Sezin Erbil Londra Fenerbahçe Taraftar Derneği ingiltere Fenerbahçe Fenerbahçe Londra Fenerbahçe

Müzik Televizyonları Ne Zaman Kepenk İndirir?

Doç. Dr. Michael Kuyucu, müzik kanallarının durumunu değerlendirdi. Kuyucu, “'Müzik televizyonlarının bence hala en az 5 yılları daha var. 5 yıl daha müzik piyasasında önemli bir role sahip olacaklar” dedi.

- Bu haber 95 kez okundu.

Müzik Televizyonları Ne Zaman Kepenk İndirir?

CRI TÜRK Medya Genel Müdürü Doç.Dr. Michael Kuyucu, İstanbul’da beşincisi düzenlenen International Conference on Advances in Education and Social Science konferansında yaptığı konuşmada tematik televizyonculuğunun önemli bir ayağı olan müzik televizyonlarının dijital medya karşısında ki konumunun her geçen gün zayıfladığını ama Türkiye’de geleneksel medyanın hala çok güçlü olması nedeniyle bu TV kanallarının tamamen etkisini kaybetmesinin en az beş altı sonra gerçekleşeceğini söyledi.

ADVED 2019 konferansında yaptığı araştırmayı sunan Doç.Dr. Michael Kuyucu, müzik televizyonlarını karanlık bir gelecek beklediğini söyledi. “Gençler programcılık yetisi düşük olan ve birer radyo gibi sadece popüler müzik kliplerini yayınlayan televizyon kanallarına çok tepkili” diyen Kuyucu,  1990 yılından sonra doğan ve Y Kuşağı olarak adlandırılan genç neslin müzik televizyonlarına tepkili olduklarını söyledi.

Klipler Hala Popülerliğini Sürdürüyor

CRI TURK genel müdürü Doç.Dr. Michael Kuyucu ekibi ile birlikte gerçekleştirdiği akademik  çalışma ile ilgili :“Müzik TV kanallarının radyo kanalları gibi sürekli aynı şarkıcı ve şarkıları ön plana getirmeye çalıştığını düşünen gençler video klipleri daha çok dijital medyadan takip ettiklerini söylüyor. İşin ilginç tarafı müzik televizyon kanalları düşüşte olmasına rağmen video klip olgusu hala popüler. Gençler video klipleri izlemekten zevk aldıklarını söylerken, müzik televizyon kanallarının içeriklerinin artık onların ilgisini çekmediğini de vurguluyor. Müziğe kliplerin bir anlam kattığını söyleyen yeni nesil, yabancı video kliplerin yerli kliplere göre daha başarılı olduğunu ve yerli kliplerin çoğunun yabancı kliplerin ucuz birer kopyası olduğunu düşündüklerini söylüyor. Klipleri YouTube’dan izlemeyi tercih ediyorlar. Bu böyle devam ederse belki video klip endüstrisinin maliyetleri biraz düşür ama piyasa ayakta kalır.” Dedi.

Gençler Hangi Müzik TVlerini Tercih Ediyor?

1990 yılından sonra doğan genç kuşağın araştırmada “En çok izlemeyi tercih ettiğiniz müzik televizyonu hangisi” sorununa verdiği yanıt Powertürk oldu. Kuyucu konu ile ilgili olarak “Kral TV’nin kapanması en çok Powertürk TV’ye yaradı. Bu araştırmamda benim dikkatimi çeken iki şey oldu. Biri eski kimliğini kaybeden ve Kral TV’den izleyici kapmak için formatını değiştiren Demirören Grubunun Dream TV ve Dream Türk kanallarının gerilerde kalması, diğeri ise TRT Müzik kanalının gençlerden nerdeyse hiç tercih edilmemesi. Geçtiğimiz yaz gerçekleştirdiğimiz bu akademik araştırmada gençlerin özellikle TRT Müzik kanalını “demode” ve biraz da “sıkıcı” bulmaları ilk kez duyduğum bir konu değil. TRT Spor ve TRT2 kanalları gençlerin ilgisini çekerken asıl hedef kitlesini içine alan TRT Müzik kanalının bu hedef kitlenin ilgisini çekmemesi çok ilginç” şeklinde yorum yaparken “Araştırmamızda en çok tercih edilen müzik televizyonları Powertürk, Number One Türk ve Number One TV oldu.” Dedi.

KANAL ADI  %
PowerTürk 29,05
NumberOneTürk 18,19
NumberOne TV 12,38 

Gençler Müziği Nerden Takip Etmeyi Tercih Ediyor?

Son dönemlerde herkesin merak ettiği konulardan biri de değişen müzik alışkanlıklarımız. Özellikle gençlerin favori mecrası olan müzik son yıllarda dijital medyada yaşanan gelişmelerle beraber ciddi bir değişime uğradı. Araştırma ile ilgili Doç.Dr. Michael Kuyucu, “Gençlerin müziği nerden takip ettiği konusunu da araştırmak istedik bu araştırmada. Ortaya çıkan sonuç çok şaşırtıcı olmadı. Hepimizin tahmin ettiği gibi  gençler müziği dijitalden dinlemeyi tercih ediyorlar. Ancak müzik televizyonlarını da tam terk etmediler. Gençlere göre müzik televizyon kanallarının eski havası yok ama hala geleneksel medyanın önemli bir mecrası olduğu için müzik televizyonlarının müzik dinleme alışkanlıklarına etkisi olduğunu düşünüyorlar. 

Mecra   %
İnternet  28,65
Sosyal Medya 25,96
TV  15,63
Radyo 11,26
Diziler 8,99
Sinema Filmleri 4,36
Bilboardlar 2,85
Dergi 1,34
Gazete 0,92

 

Müzik TV'leri Bir Süre Daha Kepenk İndirmez

Dijital medyanın geleneksel medyaya olan etkilerinin yıllardır hem akademik hem de sektörel platformlarda tartışıldığına vurgu yapan Doç.Dr. Michael Kuyucu müzik televizyonları ile ilgili “Bence hala en az  beş , altı yılları daha  var. Beş, altı yıl daha müzik piyasasında önemli bir role sahip olacaklar.  Burada dizilerin de etkisini eklersek televizyon mecrasının müzik üzerinde hiç de azımsanacak bir etkisinin olmadığını söyleyebilirim. Onun için müzik televizyonlarını ekonomik piyasada var olmaya devam edeceğini söylemek mümkün. Yani öyle kolay kolay kepenk indirmezler. Bu birkaç yıl daha böyle gidecek ama on yıl sonra bence geleneksel medyanın müziğe etkisi yerini tamamen dijitale bırakacak”  diyerek müzik televizyonlarının gelecekteki misyonları hakkında görüş bildirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.