Öne Çıkanlar Lan şarkısı Zeynep Bastık karsıyaka Zeynep Bastık izmir Mavi Gri Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı HANAU KATLİAMINI Tahir Palalı Cem Karacanın Unutulmaz Şarkılarıyla İrlanda Kazablanka Palestine Action Fikri Ataoğlu Türkçe İsrail Hamas Diş sorunu Londrada Cumhuriyetin Asylum Noyanlar Premiere League cellist

İshak Paşa Sarayı yeni yüzüyle ziyaretçilerini büyüleyecek

- Osmanlı'nın Anadolu'daki en nadide eserlerinden olan İshak Paşa Sarayı, 9 milyon liraya mal olacak çevre düzenlemesiyle ihtişamını artıracak - Kültür ve Turizm İl Müdürü Bulut: "Projemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle yürütülen yaklaşık 9 milyon liralık projedir. İshak Paşa Sarayı'nın çevresindeki çakıl taşları, düzensiz yollar ve sarayın önündeki taşlama merkezi yeniden düzenlenecek. Bu çalışmalarla saray, yeni silueti ile ziyaretçilerini karşılayacak"

- Bu haber 425 kez okundu.

İshak Paşa Sarayı yeni yüzüyle ziyaretçilerini büyüleyecek

AĞRI (AA) - SITKI YILDIZ / HÜSEYİN YILDIZ - Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin seçkin örneklerinden İshak Paşa Sarayı, Kültür ve Turizm Bakanlığının çevre düzenlemesi projesiyle yeni bir ihtişama kavuşarak turizme önemli bir katkı sağlayacak.

Osmanlı'nın Anadolu'daki en önemli eserlerinden ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin en görkemli yapılarından biri olan İshak Paşa Sarayı, kartal yuvası görünümü, mimarisi ve tarihi özelliğiyle yılın her mevsimi ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

"Medeniyetler geçidi'' olarak nitelendirilen bölgede Lale Devri'nde inşa edilen ve ülkede Topkapı'dan sonra en büyük saray olan yapının, gerçekleştirilen çeşitli düzenlemeler ve yapılacak olan çevre düzenlemesi ile ziyaretçi sayısının artırılması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Muhsin Bulut, geçen yıl bazı sıkıntılar nedeniyle sarayın yeteri kadar turist ağırlayamadığını ifade ederek, bu yıl sezona daha iddialı girdiklerini söyledi.

Henüz turizm sezonuna girmemelerine rağmen ziyaretçi sayısında geçen yıllara oranla yüzde 100'lük artış yaşadıklarını aktaran Bulut, "Son 2 ayda 15 bin ziyaretçi ağırladık. Sezonun açık olmadığı bir dönem olmasına rağmen bu rakamı yakaladık. Bu sene inşallah İshak Paşa Sarayı'nın 200 binin üzerinde bir ziyaretçi potansiyeli olacağını tahmin ediyorum. Bu çevre düzenlemesi ile de bu sayı daha da artacaktır." diye konuştu.

Muhsin Bulut, daha önce sarayın restore edildiğine dikkati çekerek, bunun dışında çevre düzenlemesi konusunda ciddi adım attıklarını anlattı.

"İshak Paşa Sarayı'nın yıllardır ihmal edilen bir özelliği vardı." diyen Bulut, şöyle konuştu:

"Sarayda restorasyon anlamında ciddi çalışmalar yaptık ama çevre düzenlemesiyle ilgili de ciddi çalışma yapmamız gerekiyordu. Bunun için Valiliğimiz İl Özel İdaresince projesi hazırlandı, kuruldan geçti ve ihalesi yapıldı. İnşallah birkaç gün içerisinde sarayın çevre düzenlemesi ve peyzajını yapacağız. Projemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle yürütülen yaklaşık 9 milyon liralık projedir. İshak Paşa Sarayı'nın çevresindeki çakıl taşları, düzensiz yollar ve sarayın önündeki taşlama merkezi yeniden düzenlenecek. Bu çalışmalarla saray, yeni silueti ile ziyaretçilerini karşılayacak."

- "Saray, haftanın her günü turizme hizmet edecek"

Muhsin Bulut, sarayın daha önce pazartesi günleri kapalı tutulduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"İshak Paşa Sarayı artık pazartesi günleri de turizme hizmet edecek. Saray, mevsim şartlarına göre gün doğumundan batımına kadar açık tutulacak. Bunu resmi olarak tur operatörleri, seyahat acenteleri ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliğine (TÜRSAB) bildireceğiz. Artık pazartesi günü ziyaretçilerimiz kapıdan geri dönmeyecek veya bunun için özel bir izin almalarına gerek kalmayacak. İshak Paşa Sarayı haftanın her günü açık kalacak."

İran ile turizmin geliştirilmesi amacıyla Ağrı Valisi Süleyman Elban'ın başlattığı projeleri de anımsatan Bulut, sınır kapıları arasında ücretsiz servis, İran sınır illerine seyahat yapacaklar için servisler ve tanıtıcı çalışmaların meyvesini verdiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Bulut, özellikle Nevruz Bayramı tatilinde kentin önemli sayıda İranlı turist ağırladığını ifade ederek, "Daha önce transit geçen İranlı misafirlerimiz, bu yıl şehir merkezine uğramaya başladı. Mart ayı sonu nisan ayı ortalarına kadar otellerimizde ciddi doluluk oranı vardı. Bu yıl Gürbulak Sınır Kapısı'ndan 96 bin civarında İranlı giriş yaptı. 78 bin kişi ise çıkış yaptı. Yapacağımız çalışmalarla turizm pastasını büyüterek, İranlı dostlarımızın ülkemize daha çok gelmesini sağlamaya çalışacağız." dedi.

İstanbul'dan gelen Osman İlhan da İshakpaşa Sarayı'nı görmekten dolayı mutlu olduğunu ve çevresindeki insanlara bu sarayı mutlaka görmeleri için tavsiyelerde bulunacağını söyledi.

Sarayı arkadaşlarıyla ziyarete geldiklerini anlatan İlhan, "Tarihi, turistik yerleri gezmek, memleketimizin kültür değerlerini yerinde tanımak için zaman zaman seyahat ediyoruz. İshakpaşa Sarayı sahiden de değerli kültür mirası. Sarayın her noktası çok etkileyici, buralara yüzyıllar önce böyle güzel mekanların, korunaklı yapıların yapılması insanı derinden etkiliyor, çok beğendim, iyi ki gelmişiz. İmkanı olan herkesin buralara gelip bu havayı teneffüs etmesi, bu güzellikleri görmesi, hatta bu yörenin yemeklerini tatması bir ayrıcalık." şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
derya 6 yıl önce

bizim kültür ve turizme daha çok önem vermemiz gerekli