Avrupa Radyo, hayatın her rengini barındıran radyo

REUTERS muhabirinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü kabul etti

Haberler

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 56'sı Filistinli, 4'ü İsrailli ve 3'ü Lübnanlı olmak üzere en az 75 gazeteci çatışmalarda öldürüldü. 

İsrail'de 75 meslektaşımız öldürüldü.Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana 56'sı Filistinli, 4'ü İsrailli ve 3'ü Lübnanlı olmak üzere en az 75 gazeteci çatışmalarda öldürüldü. Filistinli Gazeteciler Sendikası ve Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 2 ayda 75 gazeteci öldürüldü.Yaklaşık 80 gazetecinin yaralandığı saldırılarda, 60 gazetecinin ailesinin evi bombalandı, 63 basın kurumu ve bürosu tahrip edildi.Gazetecilerin öldürülmesi savaş suçu! Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ise 13 Ekim'de Lübnan'ın güneyinde Reuters kameramanı İssam Abdullah'ın ölümüne, 6 gazetecinin de yaralanmasına neden olan İsrail saldırılarının "savaş suçu" olarak soruşturulması gerektiğini bildirdi.

REUTERS muhabirinin İsrail askerleri tarafından öldürüldüğünü kabul etti

İsrail ordusu 13 Ekim'de Lübnan sınırındaki çatışmada gazetecileri hedef almıştı....Olay yerinde hayatını kaybeden Reuters'in Lübnanlı muhabiri İssam Abdullah'ın vurulma anı aydınlatıldı.Hazırlanan raporda İsam Abdullah'ın İsrail'in açtığı ateşle öldüğü kanıtlandı.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Uluslararası Af Örgütü, AFP ve Reuters haber ajansları, Lübnanlı gazeteci İsam Abdullah'ın ölümüne yol açan saldırının "İsrail tarafından gerçekleştirildiğini" yayımladıkları ayrı raporlarla ortaya koydu.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Lübnan Temsilcisi Remzi Kays, 13 Ekim'de Reuters muhabiri Abdullah'ın ölümü ile sonuçlanan Lübnan'ın güneyindeki Ayta eş-Şaab beldesi yakınında meydana gelen saldırıyla ilgili yapılan incelemeler hakkında bilgi verdi.

Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün saldırıya ilişkin farklı kaynaklar, görgü tanıkları ve olay bölgesinden derlediği kanıtların sonucuna değinen Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü Lübnan Temsilcisi Kays,"Kanıtlar, İsrail güçlerinin saldırdıkları grubun gazeteci olduğunu bildiğini veya bilmesi gerektiğini güçlü bir şekilde gösteriyor. Bariz şekilde görünen gazeteci grubuna yönelik yasa dışı ve kasıtlı bir saldırı olduğu ortada." ifadelerini kullandı.

Saldırıya maruz kalan gazetecilerin bulunduğu bölgede herhangi bir askeri hedefin varlığına rastlanmadığını belirten Kays, "Gazetecilerin bulunduğu yer, 37 saniye içinde arka arkaya iki saldırıyla doğrudan vuruldu." dedi.

Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği'nden kınama

Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği (Association of Turkish-British Journalists'), Gazze'de bulunan gazetecilerin İsrail'in saldırılarında öldürülmesini kınadı.

Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği Başkanı Alpaslan Düven, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,''İsrail gazetecileri susturmaya çalışıyor ve Filistin'deki trajediyi dünya kamuoyuna duyurmaya çalışan meslektaşlarımızın ya hayatına ya da işine son veriyor'' dedi.

Düven, ''Savaş bölgelerinde gerçekleri dünyaya duyurmaya çalışan ve tehlikeli koşullarda görev yapan gazeteciler, uluslararası sözleşmelere göre dokunulmazdır. İsrail her zaman olduğu gibi uluslararası sözleşmeler ve uluslararası yasaları hiçe saymaktadır. Gazze'de işlediği insanlık suçları uluslararası ve bağımsız mahkemelerce araştırılmalı ve Netanyahu hükümeti adalet önünde hesap vermelidir.'' diye ifade etti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.