15 yıllık deneyimiyle İstanbul’da ve Türkiye’nin birçok şehrinde sahneye çıkan topluluk, bu kez Londra’da İngilizce performansla izleyici karşısına çıkacak. 7’den 70’e her yaştan tiyatrosevere hitap eden yapım, klasik bir sahne uyarlamasının ötesine geçerek izleyicilere benzersiz bir “radyatro” deneyimi sunuyor.
Dakikliğiyle Saatleri Korkutan Bir Centilmen: Phileas Fogg
Hikâye, dakikliğiyle adeta saatleri bile korkutabilecek kadar titiz bir İngiliz centilmeni olan Phileas Fogg’un, bir gün çay saatinde ortaya attığı iddiayla başlıyor:
“Dünyayı 80 günde dolaşabilirim!”
Bu cesur iddia; bahisler, şaşkınlıklar ve büyük bir maceranın kapısını aralıyor.

Sadık ama çoğu zaman şaşkın uşağı Passepartout ile birlikte Fogg; buharlı gemilerle, trenlerle, hatta fillerle kıtalar aşarken; şüpheli bir dedektiften kaçıyor, fırtınalar atlatıyor, kaçırılan bağlantılarla zamana karşı yarışıyor ve Aouda isimli cesur bir kadını kurtararak yolculuğuna dahil ediyor.
Zaman daralıyor, tren düdükleri çalıyor, haritalar dönüyor…
Londra’ya dönüşte her şey bitmiş gibi görünse de, hikâye sürpriz bir finalle zafer, aşk ve alkışla noktalanıyor.
Sahne Üzerinde Bir “Radyatro” Deneyimi
Tiyatro Akla Kara’nın sahnelediği bu özel yapım, klasik tiyatro ile radyo tiyatrosunu bir araya getiriyor.
- 5 oyuncu
- 10 mikrofon
- 60 ses efekti cihazı
- 5 müzik enstrümanı
- 40 farklı karakter
Sahne üzerinde canlı olarak üretilen ses efektleri, müzik ve oyunculuk bir araya gelerek seyirciyi hem görsel hem işitsel bir yolculuğa çıkarıyor. İzleyiciler yalnızca hikâyeyi izlemekle kalmıyor; seslerin nasıl üretildiğini de deneyimleyerek tiyatronun mutfağına tanıklık ediyor.
Türkiye’de sahnelendiğinde “dünyada ilk ve patentli bir yöntem” olarak tanıtılan Radyatro Show, büyük beğeni toplamış ve 5 ödüle layık görülmüştü.

Londra’da İlk Kez İngilizce
Topluluk için bu gösteri ayrı bir heyecan taşıyor. Tiyatro Akla Kara, ilk kez yabancı bir ekip olarak Londra’da ve İngilizce bir performansla sahne alacak.
Efsanevi bir yolculuğu daha önceki tüm uyarlamalardan farklı bir formda izlemek isteyen tiyatro ve macera tutkunları için 27 Şubat akşamı Shaw Theatre’da perdeler açılacak.



