Oyuncu, yazar ve Tiyatro Bal Porsuğu’nun kurucusu Bülent Emrah Parlak, Barış Atay ile birlikte hazırladığı “Jurnal” adlı interaktif mizah gösterisiyle İngiltere’de seyirci karşısına çıktı. Londra’da yoğun ilgi gören sanatçı, Avrupa Gazetesi’nden Vatan Öz’e verdiği röportajda tiyatro kariyerini, yeni projelerini ve Avrupa’daki Türk seyircisiyle kurduğu özel bağı anlattı.
“Çok Güzel Hareketler Bunlar” programıyla geniş kitleler tarafından tanınan Bülent Emrah Parlak, 16 Ekim’de Londra’daki Millfield Theatre’da, 18 Ekim’de ise Doncaster’da sahne aldı. Barış Atay ile birlikte hazırladığı “Jurnal” gösterisi, özellikle Londra’da tiyatroseverlerden büyük ilgi gördü.
Londra’daki gösterinin ardından Avrupa Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Parlak, İngiltere’de yaşayan Türk toplumuyla buluşmanın kendisi için duygusal bir deneyim olduğunu ifade etti.

“Londra’da salon hıncahınç doluydu”
Londra ve Doncaster’daki gösterilere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Parlak, seyircinin yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Londra’da salonun tamamen dolduğunu, hatta merdivenlerde oturan seyircilerin bulunduğunu belirten sanatçı, “Gurbette yaşayan insanlarımızla aynı şeye gülmek, aynı şeyi düşünmek bambaşka bir duygu” ifadelerini kullandı.
Parlak, organizasyonda emeği geçenlere ve kendilerini yalnız bırakmayan tiyatroseverlere teşekkür etti.
“Jurnal” her gösteride yeniden şekilleniyor
Barış Atay ile birlikte hazırladıkları “Jurnal”ın geleneksel tiyatro gösterilerinden farklı bir yapıya sahip olduğunu anlatan Parlak, seyircinin yalnızca izleyici konumunda kalmadığını, gösterinin akışına doğrudan katıldığını söyledi.
İnteraktif mizah anlayışıyla hazırlanan gösterinin her akşam seyircinin katılımına göre yeniden şekillendiğini belirten Parlak, bu nedenle hiçbir temsilin bir öncekiyle aynı olmadığını vurguladı.

Avrupa’nın birçok kentinde sahne aldı
1979 doğumlu olan Bülent Emrah Parlak, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2004 yılında BKM’ye katıldı. Profesyonel tiyatro kariyerine 2005 yılında “Sizinkiler” adlı çocuk oyunuyla başlayan sanatçı, “Çok Güzel Hareketler Bunlar” ile geniş kitlelere ulaştı.
Dizi ve sinema çalışmalarının yanı sıra tiyatroya ağırlık veren Parlak, 2017 yılında kendi tiyatrosu Bal Porsuğu’nu kurdu. Sanatçının “Kertenkele Savunması” adlı öykü kitabı ise 2020 yılında yayımlandı.
Türkiye’nin birçok şehrinde sahne alan Parlak, Avrupa turneleri kapsamında Londra, Doncaster, Augsburg, Ginsheim-Gustavsburg, Cenevre, Malmö, Göteborg, Kopenhag ve Zürih’te tiyatroseverlerle buluştu.
Özellikle Almanya’nın Augsburg kentinde yaşadığı bir anıyı unutamadığını belirten Parlak, burada 500 kişinin kendilerini ayakta alkışladığı gösterinin hafızasında özel bir yer tuttuğunu söyledi.
“Leyla ile Mecnun Değil” 100. temsiline ulaştı
Tiyatro çalışmalarına ilişkin bilgi veren Parlak, Barış Atay ile birlikte “Sabotaj” adlı oyunu yazdıklarını, yönettiklerini ve sahnelediklerini anlattı.
Kendi kaleme aldığı “Leyla ile Mecnun Değil” adlı oyunda Elit Andaç Çam ile birlikte sahne alan sanatçı, “Bülent Beyin Hikâyesi”nin de 2018 yılından bu yana seyirciyle buluşmaya devam ettiğini belirtti.
Parlak, “Leyla ile Mecnun Değil” oyununun iki yılda 100. temsiline ulaştığını ifade ederek tiyatro yolculuğunun Anadolu’dan Avrupa’ya uzanan uluslararası bir boyut kazandığına dikkat çekti.
Avrupa’daki Türk seyircilere çağrı
Avrupa’daki tiyatro çalışmalarını sürdürmek istediklerini belirten Parlak, “Jurnal” gösterisini İngiltere’de daha fazla tiyatro salonunda sahnelemeyi hedeflediklerini söyledi.
Avrupa’da yaşayan Türk toplumuna da seslenen sanatçı, tiyatro oyunlarının farklı kentlere ulaşabilmesi için seyircilerin taleplerinin önemli olduğunu vurguladı.
Parlak, Avrupa’daki sanatseverlere şu sözlerle çağrıda bulundu:
“Oyunlarımızı kentlerinize getirmek için ısrarcı olun. İnanın, sanat hepinize ulaşabilir.”
Sanatçının bu mesajı, Avrupa’da Türkçe tiyatroya duyulan ilginin ve sanatçı ile seyirci arasındaki bağın önemini bir kez daha ortaya koydu.



