Öne Çıkanlar Edinburgh Futbol Akademisi hayvan hakları savunucusu pahalı şapkalar Buckingham Sarayının muhafızlığını İngilterede Buckingham Sarayının Ayı kürkü şapka Tuna Tunca genital estetik Vajina rengi Galler Prensesi Kate Middletondan olimpiyat sürprizi: Londrada Kıbrıs Türk Dernekleri ingiltere silah ruhsatı İngilterede hükümet Kozmetolog londra Bekar Gezelim şarkısı dünyanın en seksi Berzan Yapıcı Şahin Özer İspanyolca şarkılara

Londra El Sanatları Haftası’nda Türk Mutfağı Tanıtıldı

Londra Yunus Emre Enstitüsü bu yıl beşincisi kez katıldığı Londra El Sanatları Haftası’nda Türkiye’nin enfes ve zengin mutfağını birbirinden farklı etkinliklerle Londralılara tanıttı.

- Bu haber 317 kez okundu.

Londra El Sanatları Haftası’nda Türk Mutfağı Tanıtıldı

Dünyanın dört bir yanından 400 farklı üretici, tasarımcı, marka ve galerinin bir araya geldiği, 9 – 15 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleşen Londra El Sanatları Haftası'na,  Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kutlamaları kapsamında Londra Yunus Emre Enstitüsü de " Türk Mutfağı" teması ile katıldı.
Bu yılki teması Türk Mutfağı olan etkinliklerde katılımcılar atölyeler, sunumlar, konuşmalar ve dünyaca ünlü, birinci sınıf şeflerin katılımıyla Türkiye’nin zengin mutfağını keşfettiler.

 Mutfak etkinliklerimizin yanı sıra, sanatçılar ve sanat severler İznik çinileri, Ebru, kitap ciltleme, Hüsnü Hat gibi Geleneksel Türk Sanatları ile alakalı atölye ve konuşmalara da katılma fırsatı buldular. 
Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün Türk Mutfağı’nın zengin lezzetlerini birbirinden farklı etkinlikler ile kutladığı bu hafta, aynı zamanda ve bu yıl ilk defa 21 Mayıs ile 27 Mayıs 2022 tarihlerinde düzenlenen ve hala devam eden Türk Mutfağı Haftası kutlamaları kapsamında gerçekleştirildi. Türk mutfağının tanıtımları çerçevesinde birbiriyle örtüşen bu iki etkinlik; Türk mutfağını, geleneksel tatlarımızı ve ayrıca mutfakta sürdürülebilirlik ve sıfır atık gibi Türk kültürel kimliğimizin belirleyici unsurlarını da tüm yönleriyle sergilemeyi amaçlıyor.

Etkinlik haftası ödüllü Şef Ali Açıkgül’ün ilk olarak mutfakta sürdürülebilirlik ve sıfır atık temalarını işlediği Anadolu’nun Sıfır Atık Mutfağı ile başladı. Bu etkinlikte Şef Ali Açıkgül Türk mutfağının, yüzyıllar boyunca sıfır atık ve sürdürülebilirlik konularında biriktirdiği değerli geleneksel bilgileri aktararak, aynı zamanda bu pratikleri uygulayabilecekleri cumur, papara gibi tarifleri hazırlayarak tadım için katılımcılara sundu. Ardından, Türk mutfağı denilince şüphesiz akla ilk gelen şeylerden biri olan ve Türk Şerbetleri etkinliğinde ballı zahter ve eşsiz rengi ile reyhan şerbeti gibi tarifleri ile katılımcılar bitki, çiçek, baharat gibi malzemelerin çok yönlü karışımından oluşturulan bu ferahlatıcı tatların keyfine vardı. Şef Ali Açıkgül’ün Anadolu’nun unutulan lezzetlerini tanıttığı Anadolu’nun Unutulmuş Tatları adlı etkinliğinde katılımcıları Anadolu mutfağının önde gelen mutfaklarından Malatya mutfağının tarihinde bir yolculuğa çıkararak ve Anadolu'nun “unutulan tatları”nın hikayesini coğrafya, yemek ve çocukluk anılarını birleştirerek kiraz yaprağı sarması, pestil kavurması gibi unutulan lezzetleri gün yüzüne çıkardı. Meşhur aşçı Servet Kılıç’ın sunumuyla hafta boyunca iki farklı günde düzenlenen Geleneksel Türk Tatlıları etkinlikleri ise katılımcıların ilgi odağı oldu. Bu etkinliklerde katılımcılar künefe, baklava, güllaç gibi geleneksel Türk tatlılarının nasıl yapıldığını hem incelikleri ile öğrendiler hem de taptaze pişirilen bu tatlıları Türk çayı ve Türk kahvesi ikramı eşliğinde tatma imkanı yakaladılar.

İlerleyen günlerde ödüllü Şef Özlem Warren, Türk Mezeleri etkinliği kapsamında katılımcılar ile interaktif bir şekilde hazırladığı kısır, havuç tarator ezme gibi lezzetlerin yanına Simit ve Türk Çayı etkinliğinde hazırladığı taptaze ve sıcacık simitler eşliğinde katılımcıların tabaklarını Türkiye’nin en klasik lezzetleri ile donattı. 
Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan Türk kahvesinin keşfinde, kahve uzmanı Nedim Aydoğdu’nun katılımcılara bu ikonik içeceğin kumda nasıl hazırlandığını gösterdi. Aydoğdu kahve sunumu ile eş zamanlı olarak Türkiye’deki tarihçesini anlattı. 

Mutfak etkinliklerinin yanısıra Profesör Ahmet Sacit Açıkgözoğlu’nun sunumuyla ebru atölyesi, sanatçı Nagihan Seymour’un sunumuyla İznik çinileri atölyesi ve Osman Doruk’un sunumuyla kitap ciltleme atölyesinin yapıldığı sanat aktiviteleri de katılımcılar tarafından yine ilgi odağı oldu. 

Londra El Sanatları Haftası (LCW), mobilyadan seramiğe, ahşap oymacılıktan, geleneksel sanatlara birçok alanda birçok sanatçı ve kurumu sanatseverlerle buluşturan önemli bir kültür, sanat ve tasarım etkinliğidir. İngiltere’nin dört bir yanından ünlü sanatkârlar, stüdyolar, galeriler, mağazalar ve lüks markaların organizasyonlarıyla atölyeler ve gösteriler düzenleniyor. Londra merkezli olan Londra El Sanatları Haftası etkinliği, ağırladığı sanatçılar ve zanaatkarlar açısından uluslararası bir niteliğe sahiptir.

Dört bir tarafında farklı birbirinden farklı mutfak lezzetlerini bünyesinde barındıran eşsiz cennet Türkiye, ferahlatıcı şerbetleri, renk ve lezzeti ile rengarenk mezeleri, ağız sulandıran yemekleri ve nefis tatlıları ile her damağa hitap eden tatlarla zengin Türk Mutfağı ile bu bahar Londra’ya geldi!

Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün düzenlediği gelecek etkinlikler hakkında daha fazla bilgi almak için web sayfasını ziyaret edebilirsiniz: https://yeelondon.org.uk/, ya da sosyal medya hesaplarını @yeelondra olarak Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube’da takip edebilirsiniz.  Türk Mutfağı Haftası kutlamaları ve etkinlikleri hakkında daha fazla bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz: 
https://turkishcuisineweek.com/

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.