Öne Çıkanlar Fly BuHerfly Cem Karaca ingiltere Cumhuriyet Doğu Ekin İbrahim Pertek Jamal Aliyev ve Ece Dağıstandan Sultan teklisi Sultan teklisi Tres Palabras Jamal Aliyev Londra Türk gece Hayvan Hakları Miting Buckingham Sarayından Global Quality Summit Rasmus Ankersen Henrik Kraft Henrik Kraft Southampton FCnin Göztepenin yeni ortakları Kaan Sekban Londra Yarışması Monica Belluciye olan benzeyen

Çanakkale kahramanlarının kullandığı hamam turizme kazandırılacak

- Çanakkale Savaşları'nda 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve askerlerinin de kullandığı bilinen Büyük Anafarta köyündeki tarihi hamam restore ediliyor - Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir: "Eminim ki büyük kahramanlık hikayelerinin yazıldığı Anafartalar bölgesi, bu hamamın restore edilmesiyle turizm açısından daha zengin bir hale gelmiş olacak. Ziyaretçilerimiz kültürümüzün bir parçasını görmüş olacak"

- Bu haber 252 kez okundu.

Çanakkale kahramanlarının kullandığı hamam turizme kazandırılacak

ÇANAKKALE (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Çanakkale Savaşları'nda Türk askerlerine hizmet veren ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de o dönemde kullandığı bilinen Büyük Anafarta köyündeki tarihi hamam, restorasyonun ardından turizme kazandırılacak.

Tarihin en kanlı muharebelerinden Çanakkale Savaşları'na sahne olan tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Büyük Anafarta köyünde 103 yıl önce Türk askerinin kullandığı, zamanla atıl hale gelen hamam, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının geçen yıl başlattığı restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.

Savaş döneminde 19'uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal ve askerlerinin de kullandığı bilinen hamamın geçen yıl başlatılan restorasyonu tamamlanma aşamasına geldi.

Kubbe ve dış cephesindeki yenileme işlemleri bitirilen tarihi yapı, iç bölümlerindeki eksikliklerin tamamlanmasının ardından bölgeye gelen vatandaşların ziyaretine açılacak.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, tarihi yarımadayı "dünyanın en büyük açık hava müzesi" haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Kaşdemir, ecdattan kalan tarihi mirası ayağa kaldırmayı görev edindiklerini anlatarak, şöyle konuştu:

"Bu görevlerden biri de Büyük Anafarta köyündeki tarihi hamamın restorasyonu. Bu hamam, baktığımızda tarihte önemli bir işlev görmüş. Savaş koşullarında askerimize büyük hizmet vermiş, hatta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu hamamı kullandığı söyleniyor. Hal böyle olunca, burayı ayağa kaldırmaya karar verdik. Alan Başkanlığı olarak çalışmalarımızı yaptık. Restorasyon süreci tamamlanmak üzere. Kısa sürede ziyaretçilerin hizmetine sunulacak."

- "Bizim için manevi hatırası yüksektir"

Hamamın yaklaşık 200 yıllık olduğunu ve kim tarafından yapıldığının bilinmediğini belirten İsmail Kaşdemir, şunları kaydetti:

"Dinimiz temizliği emrediyor. Her yerleşim yerinde bu tür mekanlara rastlarsınız. Büyük Anafarta köyündeki bu hamam da uzun zamandan beri atıl durumdaydı. Tarihten gelen görevimizi ifa etmek için böyle bir sürece başlamış olduk. Eminim ki büyük kahramanlık hikayelerinin yazıldığı Anafartalar bölgesi, bu hamamın restore edilmesiyle turizm açısından daha zengin bir hale gelmiş olacak. Ziyaretçilerimiz kültürümüzün bir parçasını görmüş olacak. Kültürümüzün olmazsa olmaz şartlarından biri temizliktir, bunun da yansıması hamamlardır. Burası savaşta hizmeti olmuş bir mekandır. Bizim için manevi hatırası yüksektir."

Kaşdemir, tarihi yarımadada ecdat mirası çok sayıda eserin olduğunu anlatarak, bölgeyi ziyarete gelenlerin birkaç günde zor gezeceği ama gerçekten büyük keyif alacağı bir açık hava müzesi yapmayı istediklerini dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.