Öne Çıkanlar HANAU KATLİAMINI Aşk Adası TÜİK Ayhan Işık Burak Yılmaz Ezo Sarıcı Apollo Filarmoni Orkestrası Aras Aydın AĞIR ROMANTİK Azra Akın Anadolu Nefesli Beşlisi Cansu Kovancı Aslıhan turan dogan sanatci Reyhan Cansu Cem Yılmaz Londra gosterisi Sinek Lokanta Eatique Cafe Mabel Matize ait Lan şarkısı Seher ile Ali tiyatro

Dünya durdu ve kendimizi arar olduk ! Olcay Bayır'dan yeni albüm, İçerde !

Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminin ürünü olan Bayır’ın bu üçüncü albümü, farklı coğrafyalarda farklı müzisyenlerin biraraya gelmeden yaptıkları kayıtların sonradan birleştirilmiş olması özelliğiyle öne çıkıyor.

- Bu haber 949 kez okundu.

Dünya durdu ve kendimizi arar olduk ! Olcay Bayır'dan yeni albüm, İçerde !

Uzun bir süredir İngiltere’de yaşayan söz yazarı, besteci, düzenlemeci ve yorumcu Olcay Bayır’ın dört şarkıdan oluşan yeni EP albümü ’İçerde’ dijital platformlarda yerini aldı.Sözleri ünlü halk ozanımız Karacaoğlan’a, müziği Olcay Bayır’a, düzenlemesi Deniz Mahir Kartal’a ait olan “Ela” adlı çıkış şarkısının yanı sıra, albümde “Asude” (söz: Engin Sagun; müzik: Erdoğan Bayır; düzenleme: Ignacio Lusardi Monteverde/ Olcay Bayır), “Kayıp Çocuk” (söz ve müzik: Olcay Bayır; düzenleme: Alistair Mac Sween) ve son olarak da, “Yalnızlık” (söz: Olcay Bayır/ Mehmet Bal; müzik: Olcay Bayır; düzenleme: Olcay Bayır/ Christian Prior) adlı parçalar yer alıyor.

Albümünde kendisine eşlik eden müzisyenler ise her biri enstrümanında ustalaşmış isimlerden oluşuyor: Serdar Barçın (flüt), Christian Prior (piyano), Alistair Mac Sween (piyano), Kostas Kopanaris (perküsyon), Tom McCredie (bas), Erdi Arslan (duduk), Deniz Mahir Kartal , Ignacio Lusardi Monteverde (gitar), Hüseyin Murat Sığırcı (bağlama), Memed Mert Baycan (perküsyon.

Olcay Bayır’ın müziği, geçmişinden izler taşıyan Anadolu’nun çok kültürlü mirasıyla, artık yuvası olarak benimsediği Londra’nın canlı ve eklektik tınılarının doğal bir bileşimi.

Her albümü farklı bir deneyiminin yansıması olan Bayır, bu albümünde de pandeminin beraberinde getirdiği hızlı değişimlerin bir sonucu olarak kişisel bir yolculuğa çıkıyor; bu süreçte yaşadığı düş kırıklıklarını, gelecekle ve mesleğiyle ilgili kaygılarını müziğine yansıtıyor.

Belirsizliğin egemen olduğu, ancak dayanışma ve işbirliğinin de aynı oranda ağırlık kazandığı pandemi sürecinde göçmen müzisyenler arasında en çok destek alan sanatçılardan biri olan Olcay Bayır’ın İçerde albümü de müzik üretiminin sürdürülmesi yönünde çaba harcayan Help Musician UK desteğiyle gerçekleştirildi.   
 
OLCAY BAYIR - Biyografi 


 Gaziantep'te dünyaya geldi. Çocukluğu Anadolu'nun farklı illerinde, birbirinden zengin geleneklere sahip çevrelerde geçti. 
Anadolu geleneğinden gelen bir halk ozanı, aşık ve sözlü tarih elçisi olan babasından esinlenerek müziğe yönelen Bayır, henüz 6 yaşındayken beste yapmaya başladı. On altı yaşında ailesiyle birlikte yerleştiği Londra'da klasik soprano lisans eğitimi aldı. Ancak sonradan küçüklüğünde dinlediği Kürt ve Türk halk ezgileri geleneğinden ve yaşadığı farklı coğrafyalardan beslenen kendi özgün müziğini oluşturmayı seçti. 

Dünyanın dört bir yanından sanatçılarla müzikal işbirliğini sürdüren ve kendisini bir dünya vatandaşı olarak tanımlayan Bayır, çok farklı kültürlerden beslenen düşüncelerini şöyle dile getiriyor: "Kültürün, ulusal ve dinsel bir kimlik sağlamaktan çok, kişilik özelliklerini belirleyici bir unsur olduğu kanısındayım. Tam da bu yüzden kendimi salt gelenekler ve coğrafyalar üzerinden tanımlamayı yeğliyorum. Hangi dinden ya da ülkeden olursan ol, öncelikle sen sensin. Elbette ki, din ve dilin kimliklerin oluşumundaki etkisini yadsımam söz konusu olamaz. Ancak her ikisinin de kimlik tanımında yetersiz kaldığını, olsa olsa aynı bölgede yaşayan insanlar için ortak bir kültürel değeri yansıttıklarını düşünüyor ve bu nedenle kendimi "Anadolulu" olarak tanımlıyorum."
     


Yabancı Basında Olcay Bayır
 

“Güçlüklerle dolu geçmişini kendine özgü biçemiyle yansıtan, Britanya dünya müziği sahnesinin en iyi ve en ilgi çekici seslerinden biri.” The Guardian
 
Rüya adlı önceki albümüyle ilgili yorumlar
 
“Kürt kökenli Türk şarkıcı Olcay Bayır’ın ikinci albümü tam anlamıyla kusursuz! Kesinlikle çok uzun zamandan beri dinlediğim en iyi albümlerden biri. Olcay Bayır sanatsal yorumuyla harikalar yaratıyor... sözcüklerle dile getirmenin yetersiz kaldığı, insanı kendinden geçirip, büyüleyen güzellikte bir albüm bu.”       Lira Dergisi, İsveç
 
“Bayır, caz ile dünya müziğini Kürt geleneğiyle harmanladığı özgün repertuvarına renk katan, Tanrı vergisi olağanüstü durulukta bir sese sahip...Öngörüler bizi yanıltmazsa, son derece etkileyici bu sanatçının uluslararası çapta görkemli bir meslek yaşamının eşiğinde olduğunu söyleyebiliriz.”         Mixed World Music/ Hollanda
 
“Geçmişinizi ve kültürünüzü kabullenerek, bunu sözcüklere dökmek soylu bir davranıştır. Ancak kişinin çalışmalarıyla buna yeni bir şeyler eklemesi çok daha etkileyici bir durumdur. Olcay Bayır, bu albümüyle er ya da geç çağdaş dünya müziğinin en önde gelen isimlerinden biri olacağını kanıtlıyor.”             Rootstime/ Belçika  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.