Öne Çıkanlar Malatya Simge Gülşen Kadına şiddet Disney Londrada Anadolu Workers Cafe TikTokta yeni dönem Ece Vahapoğlu La Mare Collection Filistin destekçisi Zülfü Livaneli Nazar Türkiye Güzeli Cadılar Meclisi İngilterede keman sonatı Şahsenem Kaan Akıncı MODELS DİZİSİ

Osmanlı Sultan Bestekarları Eşliğinde Dublin’de Müzikal bir Yolculuk!

Sultanların asırlar boyunca bestelediği bu eşsiz eserler Dublin Trinity College Edmund Burke Tiyatrosu'nda 'Sultan Besteciler' Konseri ile yeniden yankılandı.

- Bu haber 141 kez okundu.

Osmanlı Sultan Bestekarları Eşliğinde Dublin’de Müzikal bir Yolculuk!

Sultan Bestekarlar Konseri. Osmanlı Sultan Bestekarları Eşliğinde Dublin’de Müzikal bir Yolculuk! Yüzyıllar boyunca birçok farklı kıtadaki medeniyete hükümdarlık eden Osmanlı Sultanları, köklü kültürlerini yaşatmak ve aynı zamanda zenginleştirmek adına çeşitli alanlarda eğitim almışlardır. Sanatın her türüne hususi bir ilgi gösteren, ince zevkli, sanatkâr Osmanlı Sultanları’nın büyük çoğunluğu için musiki eğitimi oldukça önemli bir yere sahipti. Musikide ihtisaslaşan sultanlar bir çok farklı türde müzik icra etmiş, bestekarlık yapmış ve yeni makamlar kazandırmışlardır. Sultanların asırlar boyunca bestelediği bu eşsiz eserler 27 Mayıs Cuma günü saat 19.00'da Dublin Trinity College Edmund Burke Tiyatrosu'nda 'Sultan Besteciler' Konseri ile yeniden yankılandı.Osmanlı Klasik Müziği, günümüz ünlü müzisyenlerinin bilgi ve birikim dolu icralarıyla bu kez Dublin’de hayat bulurken, Sultan Bestekarlar Konseri ile dinleyiciler İrlanda’nın kadim ve aynı zamanda da yakın dostu olan Osmanlı İmparatorluğu sultanlarına ait makamları ve tınıları keşfetme fırsatı yakaladılar.  Konser içeriğinde, Osmanlı dönemine ait saz eserleri ve sözlü eserler yer aldı ve bu konser aracılığı ile musikişinas Osmanlı Sultanları ve Saray bestekârlarının eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
14. yüzyılda Osmanlı saraylarında musiki önemli bir yere sahipti. Osmanlı klasik müziği, İmparatorluğun biçim ve estetik olarak büyüyüp gelişmesiyle birlikte 17. yüzyılın ikinci yarısında önemli bir ilerleme göstermiştir. Musiki camiasında ney üflemesiyle de bilinen ve 15 farklı müzik makamını icat ederek Türk müziğine kazandıran Musiki Üstadı Padişah III. Selim,  Batı usulü müzik türlerini besteleyerek ve icra ederek Türk Müziğine kazandıran Sultan II. Mahmud bu dönemdeki musiki çalışmalarına öncülük etmiş sultanlar arasında gösterilebilir.
Yunus Emre Enstitüsü Dublin tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Dublin Büyükelçiliği ve Türk Havayolları işbirliğinde düzenlenen bu nadide etkinlikte yer alan sanatçılar, aynı gün Türkiye Cumhuriyeti Dublin Büyükelçiliğince düzenlenen, ‘’Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’’ kitabındaki tariflerin yer alan Türk yemekleri tanıtıldığı ve İrlanda'daki Büyükelçi Eşleri Derneği üyelerinin katıldığı davette de özel bir konser verdiler. 


Trinity College Edmund Burke Tiyatrosu'nda gerçekleşen  ve Osmanlı sultanlarının nefes kesici bestelerinin seslendirildiği konserde Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serda Türkel Oter ile İcrâ Sanatları Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Kibele Kıvılcım Çiftçi, Doç. Dr. Tolga Oter ve Öğr. Gör. Tevfik Bilen Osmanlı Sultanları ve saray bestekârlarının eserlerini icra ettiler. Usta sanatçılar, dinleyicilere Türkiye'nin hem kalbe hem de kulağa hitap eden ve dinleyicilerinin içini ısıtan Türk musikisinin özgün bir deneyimini yaşattı. 
Büyükelçi Mehmet Hasan Olcay, Trinity Collegege Yanın ve Orta Doğu Çalışmaları Bölüm Başkanı Dr Zuleika Rodgers ve Yunus Emre Enstitüsü Dublin koordinatörü Dr Murat Şiviloğlu’nun konuşmalarının ardından konsere Sultan II. Bayezid'in bestelediği Nevâ Peşrev eseriyle başlayan müzisyenler, tarihi açıdan zengin ve kulağa hitap eden eserlerle icraya devam ettiler.  Etkinliğe katılanlar arasında Dublin Büyükelçisi, Sayın Mehmet Hasan Olcay, Londra Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr Mehmet Karakuş, Malta, Portekiz, Gürcistan, ve Bulgaristan  Büyükelçileri de vardı. Geceye İrlandalı müzikseverlerin yanı sıra kültür - sanat camiasından isimler ve akademisyenler de katıldı.


7 Mayıs 2022 Cuma günü saat 19.00’da yer alan konserde icra edilen eserler ise şöyle


Nevâ Peşrev (Sultan II. Bayezid)   
Bayâti Yürük Semâî-Gelse nesîm subh ile (IV. Murad)  
Evc İlâhi – Uyan ey gözlerim (IV. Murad)  
Bûselik Beste – Sünbül-i sünbül-i sünbül-i siyeh (Şeştârî Murad Ağa)   
Mâhur Peşrev - Gâzi Giray Han (Kırım Han’ı)  
Segâh Yürük Semâî – Tûtî-i Mûcize (Itrî)   
Isfahan Şarkı – Ey gâziler (III. Selîm)  
Pesendîde Saz Semâisi (III. Selîm) 
Neveser Peşrev (Neyzen Yusuf Paşa)  
Neveser Ağır Semâî- Mecliste bu revnâk (Kömürcüzâde)   
Hicaz Kalenderî (II. Mahmud)  
Hicaz Şarkı – İndim yârin bahçesine (Dede Efendi)  
Hicaz Sirto (Sultan Abdülazîz)  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.