Öne Çıkanlar HANAU KATLİAMINI Aşk Adası TÜİK Ayhan Işık Burak Yılmaz Ezo Sarıcı Apollo Filarmoni Orkestrası Aras Aydın AĞIR ROMANTİK Azra Akın Anadolu Nefesli Beşlisi Cansu Kovancı Aslıhan turan dogan sanatci Reyhan Cansu Cem Yılmaz Londra gosterisi Sinek Lokanta Mabel Matize ait Lan şarkısı Seher ile Ali tiyatro Londra restoran

Muhammed Ali den sonra dünyanın en iyi boksörü Mike Tyson

Frank Bruno ile Las Vegas’ ta ünvan maçına çıktı. O maçta Mike Tyson ile ilk defa tanışma imkanımız oldu. Mike Tyson’ da o sıralar cezaevinden yeni çıkmıştı. Las Vegas taki maçında MC Grand Otel’ de birarada olduk.

- Bu haber 391 kez okundu.

Muhammed Ali den sonra dünyanın en iyi boksörü Mike Tyson

Gülsen DEMİRLİ: Savaş bey konuk olduğunuz için teşekkür ederim. -Savaş MENTEŞ: Asıl ben teşekkür ederim. -G.D: İlk soruya geçelim. Mike Tyson ile yollarınız ne zaman kesişti? -S.M: İlk tanışmamız şöyle oldu: 16 Mart 1996 da Frank Bruno ile Las Vegas’ ta ünvan maçına çıktı. O maçta Mike Tyson ile ilk defa tanışma imkanımız oldu. Mike Tyson’ da o sıralar cezaevinden yeni çıkmıştı. Las Vegas taki maçında MC Grand Otel’ de birarada olduk. Bu kendisinin ilk maçı değildi.
-G.D: Mike Tyson’ ın koruması olarak çıktığınız ilk maçı hangisiydi?
-S.M: Benim koruması olarak birlikte çalıştığım ilk maçıda bu maç olmuştu. Mike Tyson’ ın Bruno ile yaptığı ünvan maçında birlikte çalışma fırsatı buldum.
-G.D: Mike Tyson’ in dünyanın en iyi boksörü olması ve performansı hakkında görüşleriniz neler ?
-S.M: Dünya Boks Konseyi Mike Tyson’ ı tartışmasız Muhammed Ali den sonra dünyanın en iyi boksörü seçti. Mike Tyson akıl almaz bir performansa sahipti. Ringe çıktığı her maçta ALLAH-U EKBER sesleri ile çıkardı. 
Yurtdışında ünlülerin basında PR’ i çok güzel yapılıyor. Mike Tayson gerçekten büyük bir isim.
21 yaşında dünyanın en büyük 3 altın kemerine sahip olmuş bir star. Hayranları daha da çok büyük. Yeniden yollarımız kesişir mi bilemem. 
Bundan sonra bir maç yapacak olsa bile insanlar sadece meraklarından giderler. Fakat doksanlı yıllardaki efsane döneminde yaşanan o karmaşık olayların olacağını sanmıyorum. 
Böyle bir maç olursa iki tarafta para kazanarak ayrılır. Bunu televizyonlar verirse yine milyonlarca insanın izleyeceğine eminim. Çünkü hala çok meraklıları ve seveni var. 
-G.D: Mike Tyson’ ın kendinden sonra dünya ringlerine yetiştirdiği boksör var mı?
S.M: Bence Mike Tyson’ ın 55 yaşından sonra kendisi gibi çok iyi bir boksörü dünya ringlerine kazandırması lazım. O tarz insanlar kendilerine olan güvenlerine önem verdikleri için ilerleyen yaşlarını pek dikkate almazlar. 
Ben artık yeni genç boksörler yetiştirip eldivenlerini duvara asması inancındayım. Çünkü boksu biran önce bırakması sağlığı açısından iyi olur. Aksi halde kafasına ve yüzüne aldığı her darbe sağlığını kötü bir şekilde etkiler. 
-G.D: Mike Tyson güzellik kraliçesi Desire Washington'a tecavüz ettiği iddiasıyla yüzyüze kaldı. Mahkemeye çıktı ve 60 yılla yargılandı. İddiaları hep reddetti. Washington'ın bir başkasını da benzer şekilde suçladığını ortaya çıkardı. Kimileri Tyson'a inandı, kimileri ise inanmadı. Hapse girdi ve 3 yıl kaldı. Orada Müslüman olup Malik Abdülaziz ismini aldı. Bu olaylar ve müslüman oluşu ile ilgili düşünceleriniz neler? bunu birde sizden dinleyelim.
S.M: Herşeyden önce o dönemde Mike Tyson’ a büyük bir komplo kurulduğuna inanıyorum. Çünkü o dönem Tyson büyük bir para makinası idi. 150-250 milyon dolarlık maçları oluyordu. O dönem bir sürü mafya grupları da peşindeydi. 
Tyson’ ın o zamanlar promotörlüğünü yani menejerlik ve organizasyonlarını Don King yapıyordu. Tyson’ ın o komploya gelmesinin sebebini yaşının genç olmasına ve hislerine yenik düşmesine bağlıyorum. 
Mike Tyson’ ın önüne konulan bir takım sözleşmeleri imzalamamasından dolayı bu komplo kuruldu ve 3 yıl hapiste yattı. Orada kendisine en büyük desteği sürekli ziyaret ederek, Muhammed Ali verdi. Oradan kısa bir sürede çıkmasını sağlayan etkende Muhammed Ali’ nin Müslüman olması ve Tyson’ı kendisinin de müslüman olmaya ikna etmesi oldu. 
En son maçına Muhammed Ali de geldi. Onun en büyük destekçisi idi. Muhammed Ali’ nin müslüman olması İslam camiası için bir onurdur. Muhammed Ali gibi tıpkı Mike Tyson’ da o onura erişti. 
      -G.D: Mike Tyson’ ın son günlerdeki sosyal medya gündemine düşen ve günlerdir konuşulan, uçakta kendisini taciz eden bir yolcuyu yumruklaması, bu olaydan birkaç gün sonra Los Angeles havalimanında bir paparazziyi ağır şekilde darp etmesi ve tutuklanıp kefaletle serbest bırakılması ile ilgili görüşleriniz neler?
-S.M: Dünya ağır siklet boks şampiyonu bir insanın böyle bir skandalın içinde olması tasvip edilecek bir şey değil. Her ne kadar kendisine küfür edilip tahrik edilse de kendisinin bir ünvanı bir ismi var. Bu yüzden de kendisini kontrol altında tutması gerekir. 
Keşke bu olay olmasaydı! Çok üzücü bir durum. Karşı tarafın da yaptığı hoş bir şey değil ama, Tyson’ın da topluma örnek olması lazım.

-G.D: Mike Tyson'ın 1997'de kulağını ısırdığı Evander Holyfield: ‘Menajeri ile görüşüyor ve üçüncü maç için anlaşmaya yakınız’ dedi. Sizce yillar sonra gerçekleşecek bu rövanşta neler olur ? Kim galip gelir?

     -S.M: Mike Tyson Evander Holyfield ile bir maç yaparsa bu saatten sonra bu sadece bir gösteri ve show maçı olur. Fakat bu maç dünya çapında ağır siklet boks meraklıları ve şampiyonları açısından büyük bir festival olur. 
Bence artık ikisininde boksa veda edip eldivenlerini asmaları lazım. Yiyecekleri her yumruk bedenlerine zarar verir. Skor tahmini soracak olursanız, böyle bir maçta kazanan olmaz berabere kalırlar. Yalnız şunu dikkate almaları lazım. Büyük paralar dönerde sağlam bir para ortaya gelirse dördüncü maçı bile yaparlar. Çünkü bu işin merkezinde para var. 
Burada PR ın çok güzel yapılması gerekiyor. Böyle bir maç yaptıklarında her ikisi de güzel bir para kazanarak ayrılırlar.

G.D: Son karşılaşmasına 2005’te çıkan 55 yaşındaki Tyson ile 2 yıldır dövüşmeyen 52 yaşındaki Roy Jones arasındaki 8 rauntluk müsabaka, ABD’nin Los Angeles kentindeki Dignity Health Sports Park’ta düzenlenecek. Beyin hasarı derneği Headway, Tyson ve Jones Jr’a, boks ringine planladıkları dönüşün yaşları ve sağlıkları nedeniyle “tamamen tehlikeli ve yanlış” olduğu uyarısında bulundu .Bu konuda sizin fikriniz nedir?
S.M: Jones Jr. ın söyledikleri çok doğru. Böyle bir müsabaka yaptıkları takdirde alacakları ters darbeler beyinlerinde hasara yol açacaktır. Bunu Muhammed Ali örneğinde gördük. Muhammed Ali de yüzüne ve beynine aldığı darbeler sonucunda parkinson hastası oldu ve konuşamaz hale geldi. Artık Tyson içinde başarılı bir boksör yetiştirme zamanı .
Ben Mike Tyson’ ın  da Holyfield’ ın da ringe çıkmasını yaşları gereği doğru bulmuyorum. Şayet alacakları ters bir yumruk hayatlarına mal olabilir. Genç yaştaki vücut yapıları ve hücreleri artık yok.

-G.D: Ünlü boksörün süregelen ve bilinen agresif yönü ve bu konudaki fikir ve görüşleriniz nedir?
S.M: Tyson’ ın agresif ve hırçın bir yapısı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat bu yapıya kendi kendine bürünmedi. Mike Tyson’ ın şöhret olduğu dönemlerde yapılan bütün organizasyon ve müsabakaların arkasında Yahudi ve Ermeni lobileri vardı. Las Vegas komple onlardan soruluyor ve bu lobilerin elinde. 
Bahis ve para konularını  tamamen bu lobiler kontrol ediyor. Mike Tyson’ ı o dönem öyle kullandılar. Etrafındaki insanlar onu çok kötü yerlere yönlendirdiler. Don King’ de organizatörlük yapan bir promotördü ve Mike Tyson’ ı acayip bir şekilde sömürdü. Çünkü Don King’ in arkasında da bu yahudi lobileri vardı. Bu sebeplerden dolayı Mike Tyson böyle agresif bir hale dönüştü. Yoksa şu anda bambaşka yerlerde olurdu. 
-G.D: Mike Tyson’ ın 1997 de Evander Holyfield ile yaptığı ve rakibinin kulağını ısırdığı maçta yaşadıklarınızı anlatır mısınız ?
S.M: Las Vegas da Mike Tyson’ ın kulak ısırdığı maç en unutulmaz anılarımdan biridir. 
Holyfield, 90'larda iki kez karşı karşıya geldiği (1996 ve 1997) Tyson'a yenilmemişti. Şu anda 55 yaşındaki Mike Tyson, 1997'de Evander Holyfield ile yaptığı ünvan maçının üçüncü raundunda rakibinin kulağını ısırmış ve bu olay dünya boks tarihinde bir kült olarak yerini almıştı.
O dönemde Mike Tyson un yakın korumalığını yapıyordum. O maçta yakın koruması olarak yanındaydım. Kulak ısırma olayından sonra Ringden alarak Mike Tyson’ ı oradan kaçırmıştık.
-G.D: En son olarak aranızda geçen ilginç bir anı veya özel bir dioloğu anlatabilir misiniz ?
-S.M: Mike Tyson’ un müslüman olması ve o maça boynunda tespih ile çıkması beni de çok duygulandırdı. Ben onun kulağına eğilip ALLAH-U EKBER brother dediğimde onun da benim kulağıma eğilip ALLAH-U EKBER brother diye karşılık vermesi benim için en büyük anıdır.
Yalnız fazla agresif bir boksördü. Biz Mike Tyson’ u seyircilerden değil, seyircileri Mike Tyson’ dan koruyorduk. O maçta herşeyin sakin geçeceğini sanıyordum. Fakat öyle olmadı. Mike Tayson’ ın sürekli hakeme ‘Beni tahrik ediyor. Rakibi uyarman lazım’ demesine rağmen hakem aldırış etmeyince üçüncü round da Tayson’ da rakibinin kulağını ısırdı ve ortalık karıştı. Dünya boks tarihine geçen böyle bir maçta yaşanan tüm olaylara tanık olmakta benim için büyük bir şans oldu. 
G.D. Teşekkür ederim bize böylesine güzel bir röportaj ile konuk olduğunuz için.
S.M. Asıl ben teşekkür ederim misafirperverliğinizden dolayı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.