Tedavisi gittikçe yaygınlaşan ve hem erkeklerde hem de kadınlarda sıklıkla karşılaşılan problemlerden biri de saç dökülmeleridir. Batı dünyasında modern saç ekimi ilk defa 1950 yılında, New York Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Dermatolog Norman Orentreich tarafından gerçekleştirildi. Orentreich, ilk modern ve başarılı saç ekimini New York'taki ofisinde gerçekleştirdi. 1966 yılına gelindiğinde, dünya çapında yaklaşık 10.000 erkeğe, Orentreich tarafından icat edilen saç ekim tekniği uygulanmıştı.Saç ekim işlemi, saçların güvenli donör alanlardan alınarak seyrek veya saçsız alanlara taşınması işlemidir. Bu sorunu yaşayan birçok kişi 'saç ektirme' operasyonunu tercih ediyor. Saç ektirme işlemine ilgi günden günde artarken işlemin süreci, nasıl yapıldığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği merak ediliyor. İşte saç ekimine ilişkin ayrıntılar.
Saçlar Neden Dökülür?
Hormon bozukluğu, mevsimsel döngüler, demir veya vitamin eksikliği, genetik yatkınlık gibi çeşitli sebepler dolayısıyla saçlar dökülebilir. Yetişkin bireylerde günde yaklaşık 50-100 adet tel dökülmesi normal kabul edilmektedir. Belirli bir doğal döngüye sahip olan saç telleri her 4-6 yılda bir kendiliğinden dökülür ve akabinde saç köklerinden daha sağlıklı saçlar çıkar. Fakat sürekli ve fazlaca dökülen saçlar ciddi birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Aynı zamanda, kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Erkeklerde, genellikle genetik faktörler ergenlik sonrası saç dökülmesinde rol oynamaktadır. Kadınlarda ise kronik stres, hormon bozuklukları, dengesiz beslenme, çeşitli deri problemleri, kullanılan kozmetik ürünler ve birtakım ilaçlar saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Doğum, emzirme ve menopoz dönemlerinde kadınlarda saç dökülmesinde artış görülebilmektedir.
Saçı yok ama karizması var…..
Saç dökülmesi kişilerde özgüven eksikliğine sebep olmakta, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir. Son dönemlerde saç ekiminde kullanılan yöntemlerin gelişmesi ile birlikte tatmin edici sonuçlar alınmakta, kişinin doğal görünümü korunabilmektedir.
Günümüzde 50 yaş üzeri erkeklerin neredeyse yüzde 50’si saç dökülme sorunuyla karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla saç ekimi erkekler için en çok uygulanan kozmetik cerrahi olmaktadır. Saç kaybı, sadece erkeklere özgü bir durum değildir. Birçok kadın da saç kaybı ya da seyrekleşme sorunu yaşayabilmektedir.
Sadece kafa derisi değil kaş, bıyık ya da sakal gibi vücutta kıl olan tüm bölgelerdeki kayıplarda da ekim yöntemi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Mediwell Clinic Saç nakli ve saç ekim uzmanı Dr. Pankaj Gupta konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu ya da saç kaybı yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur.
Saç kökünün artık aktif olmadığı, saçsızlığın oluştuğu alanlara sağlıklı saç köklerinin mikro cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemine saç ekimi adı verilmektedir. Saç ekiminde dökülen bölgeye, hastanın kendi sağlıklı saçları eklenmektedir. Saç ekimi tamamen kişiye özel planlanır ve uygulanır. Bir uzman gözetiminde planlanması önerilen tedavi sürecinde farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Saç derisiyle uyumlu şampuan, krem vb. kozmetik ürünlerin kullanımının yanında, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve vücuttaki eksik hormon veya vitaminlerin takviye edilmesi saç dökülmesini azaltabilir. Tiroit gibi kronik bir hastalık neticesinde gelişen saç dökülmelerinde ise öncelikle hastalığın tedavisine yönelik bir plan yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, saç dökülmesinin şiddeti ile doğru orantılı olarak ilaç tedavisi, mezoterapi, PRP veya saç ekimi gibi alternatif tedavi yöntemleri uygulanmaktadır” dedi.Saç ekimi tecrübe gerektirir. Usta ellerde yapıldığında ortaya memnuniyet verici sonuçlar çıkması kaçınılmazdır. Ancak yeterli donör zenginliğine sahip olmayan adaylar veya açık alanı büyük olanlar için tatmin edici sonuçlar alabilmek gelecekte kök hücre çalışmaları ve saç çoğaltma yöntemlerinin hayata geçmesi ile mümkün olacaktır. Saç analizi saçlarımız konusunda yol gösterici olabilir.
EFE ERDOĞAN YAZDI