Londra Yunus Emre Enstitüsü, Kültür Sanat Konuşmaları kapsamında ödüllü yazar ve Rotterdam Codarts Sanat Üniversitesi'nde Kültürlerarası Sahne Sanatları Profesörü Rachel Beckles Willson’ın ‘’Ud: Görsel bir Tarihçe’’ (The Oud: An Illustrated History) isimli kitabını tanıtan bir etkinliğe ve konsere ev sahipliği yaptı. Akademisyen ve besteci olan Rachel Beckles Willson’ın kitabının lansmanı, müziğin kültürel etkisi üzerine bir söyleşi ve ardından bir konser ile 25 Nisan 2024 tarihinde Londra Yunus Emre Enstitüsü’nde gerçekleştirildi.
Kitabın yazarı Rachel Beckles Willson ile etnomüzikoloji alanında seçkin bir akademisyen ve uzman olan Martin Stokes, müziğin dünyamızı şekillendirmedeki rolü hakkında bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdiler. Udun kültürel etkilerini ve kültürleri birbirine bağlamadaki rolünü tartıştılar. Beckles Willson, okuyuculara udun hikayeli geçmişi, evrimi, çeşitli müzik kültürlerindeki önemi ve geleneksel sınırlarının ötesinde yeni bölgelere ve dinleyicilere yayılması konusunda görsel bir yolculuk sunan kitabından bilgiler paylaştı. Ayrıca ud ile ilgili kişisel deneyimlerini paylaşarak, enstrümanla olan derin ve kişisel bağının farklı milletlerden ud sanatçıları ve ustaları ile etkileşimine nasıl vesile olduğundan bahsetti. Irak ve Türk gelenekleri gibi farklı bağlamlarda udun kullanımı ve yorumlanmasındaki ince farklılıkların altını çizdi.
Martin Stokes konuşmasında müziğin kültürel etkisi konusundaki engin bilgileri ile sohbeti zenginleştirdi. Udun çeşitli müzik kültürleri üzerindeki etkisinden ve farklı kültürleri birbirine bağlamadaki rolünden bahsetti. Martin Stokes ve Beckles Willson'ın konuşması udun sadece bir müzik aleti olarak değil, farklı yorumlara sahip kültürel bir sembol olarak da tanınması açısından zengin bir bakış açısı sundu.
Gece Rachel Beckles Willson ud ve Umut Ekiz'in kemane ile katılımcılara müziğin zamansız cazibesini gösterdikleri bir konserle sona erdi. Farklı kültürlerden eserlerin icra edildiği konser bölümünde çok sevilen "Çeçen Kızı" da dahil olmak üzere klasik parçalar çaldılar. Konserin sonunda bir seyircinin Rachel ve Umut'a sahnede eşlik ederek ‘Dök Zülfünü Meydâne Gel’ parçasını okuması gecenin en önemli anlarından biri oldu.
"Ud: Görsel bir Tarihçe", enstrümanın işçiliğini, icracılarının çeşitliliğini ve edebiyat ve hikaye anlatımındaki yerini kapsayan akademik bir kaynak niteliğindedir. Kitap, kapsamlı tarihi, zengin görselleri ve udun ulaştığı noktayı sağlayan değişen küresel dinamikleri açıklayan analizleri bakımından çok fazla beğeni almıştır.
Etkinlik, tarih, müzik ve anlatının bir araya gelişini deneyimlemek için bir davetti - udu sadece bir enstrüman olarak değil, dünyanın dört bir yanındaki insanlara ilham vermeye ve onları birbirine bağlamaya devam eden yaşayan bir miras olarak anlama şansı.