Öne Çıkanlar Yeşilçamın Nurşani Birleşmiş Milletler Çeşme Beşiktaş Dave McCary Piyanist besteci Tuluyhan Uğurlu Türk yönetmen Ferzan Özpetek Cenk Eren Osmanlı IKBY Londradaki Tate Britain Turner Ödülü ingiltere Londra Turkiye Elnar Xelilov ingiltere Fenerbahçe Viens Dans Ma Vie Wimbledon Barrus Londra Türk okuluna

Görkemli Türk dansları gösterisi Aşk'a Londralıları hayran bıraktı

Bu yıl içerisinde ise Özgen bu eşsiz dans tiyatrosu gösterisini İskoçya ve Japonya’daki sahnelere taşıyacak.

- Bu haber 44 kez okundu.

Görkemli Türk dansları gösterisi Aşk'a Londralıları hayran bıraktı

Aşk, Londra’da geçen yıl gerçekleşen dünya galasının ardından Avustralya turnesine çıktı. Bu yıl içerisinde ise Özgen bu eşsiz dans tiyatrosu gösterisini İskoçya ve Japonya’daki sahnelere taşıyacak.3 Ekim Cumartesi günü Tottenham’daki Bernie Grant Sanat Merkezi’nde gerçekleşen gösterinin biletleri tamamen tükendi. Gösteri; aralarında Haringey Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyesi Sheila Peacock, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkonsolosu Ülkü Alemdar ve İngiltere’nin dans sınavı heyeti olan UKA Dance kuruluşunun başkanı Ansell Chezan’ın da bulunduğu 300 seyirci ile yoğun talep gördü. Kimi seyircinin şovu izlemek için Avrupa ve Asya’dan geldiği prodüksiyona ilgi büyüktü.

 

Ödüllü grup Dunya Bellydance tarafından sahneye koyulan Aşk, farklı iki aşk hikayesini konu alıyor. İlkinin hareketli bir Roman mahallesinde gerçekleştiği hikayede oyuncular renkli kıyafetleriyle hem grup dansları hem Saeeda’nın Rus Çingene dansının da yer aldığı keyifli solo danslarla eğlenceli bir açılış yapıyor. Sonrasında ise kıskançlık ve karanlık bir tutkuyla gözü dönen iki Roman erkeği (Özgen ve Vivian Gayle), kendilerini baştan çıkaran kadın (Rosy Summerbell) için ateşli bir kavgaya tutuşuyor. İkilinin karşılıklı modern bale dansı; Türk oryantali, halk dansları, Roman havası ve sokak dansları figürleriyle harmanlanan heyecan verici bir bileşim ortaya koyuyor.

 

Gösteri arasından sonra sahne, bir düzine sevgilinin renkli şemsiyeler altında kol kola gezintiye çıktığı romantik bir Osmanlı dönemine geçiş yapıyor. Sarayda ise Sultan (Özgen), kadın gösteri sanatçılarının şovlarıyla eğleniyor. Melissa Bellydance’in şamdan ve kılıçla sergilediği olağanüstü dansını saray soytarısının (Nuxya Ne) ahenkli bale figürleri takip ediyor. Ateş yutan ve sultanın falına bakan jonglör (Sorcha Ra) ile heyecan doruğa çıkıyor. Sultan alımlı cariyelerinden birine (Mayel) aşık olduğunda genel atmosfer, Mayel ve Özgen’in oryantal dans sololarıyla tempolu ve neşeli bir hal alıyor. Aşkları bir trajediye dönüştüğünde ise beyazlar içinde ölüm ayini yapan kadınlarla birlikte ortama kasvetli bir hava hakim oluyor. Hemen ardından sahneye çıkan semazen ile ise bir umut hissi doğuyor. Semazen her dönüşüyle, sevilen kişi kaybedilmiş bile olsa sürekli var olacak bir aşk hissini betimliyor.

 

Bir topluluk gösterisi olan Aşk, temel amaçlarından birini tekrar gerçekleştirmiş oluyor. Dans yoluyla kadınların kendine yeterliliğini güçlendirme felsefesi, dans yolculuklarının farklı seviyelerinde olan birçok sanatçıyı buluşturuyor. Toplulukta, Özgen’den üç aydır eğitim alan başlangıç seviyesindeki öğrencilerden tam zamanlı profesyonel dans sanatçılarına uzanan bir çeşitlilik bulunuyor; fakat çeşitlilik bununla sınırla değil. Kadrodakilerin kökenlerinde de benzer bir yelpazeyi görmek mümkün; zira topluluk 20 farklı milletten oluşuyor.

 

Gösteri baştan başa Türk müziği ile şekilleniyor. İki saat süren gösteride 50 farklı Türkçe şarkı yer alıyor. Zeki Müren şarkılarından Sezen Aksu eserlerine, Muhteşem Yüzyıl dizisi müziklerinden Çiftetelli, Kâtibim gibi Türk klasiklerine ve Gel Gör Beni ilahisine dek uzanan geniş bir müzik yelpazesi sunuluyor.

 

Özgen gösteri sonrasında şu açıklamayı yaptı: “Türk müziğinin ve dansının daha geniş kitlelerce duyulmasını istiyorum. Bu sebepten dolayı Aşk’a olan uluslararası ilginin gittikçe artmasını görmek harika. Aşkın evrensel bir konu olması dolayısıyla herkes iki hikayemizde de kendinden bir şeyler bulacaktır; fakat Türk kökenli olmayan birçok dansçı ve seyircinin bunu bizim kültürel geleneklerimizi görerek deneyimliyor olması adeta sihirsel bir durum.”

 

Dün geceki gösteriye Arts Council England (İngiltere Sanat Konseyi) piyango fonu ile destek olurken Bellydance Boutique, Melissa Bellydance, Babaji Restaurant ve Alamut Restaurant sponsor oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.